Bakterier og antibiotikaresistens

Undervisningsmaterialet handler om bakterier og antibiotikaresistens.

I dette undervisningsmateriale bliver vi klogere på bakterier og antibiotikaresistens. Vi ser hvordan bakterien er opbygget, laver kopier af sig selv, og bekæmper andre mikroorganismer for næring. Dernæst vil antibiotika blive introduceret – hvad er det egentligt for noget, og hvordan kan nogle bakterier være resistente overfor det? Til sidst ser vi nærmere på hvordan medicinalvirksomheder opdager og fremstiller antibiotika, og hvilke overvejelser vi skal gøre, når bakterier blive resistente overfor antibiotika.

God fornøjelse!

Teori

Inden du lærer om antibiotikaresistens, er det vigtigt at du får styr på noget teori. For at forså disse emner, må du nemlig forstå opbygningen af bakterier.

 

Forsøg & Vejledninger:

I dette projekt er der udviklet små laboratorieforsøg, der understøtter de teoretiske artikler. Her finder du de forskellige forsøgsvejledninger.

Der er tre øvelser, der handler om forekomsten af bakterier, og hvor de lever henne. Forsøgene understøtter artiklen Bakterier, og er en god introduktion til, hvorfor det er vigtigt at arbejde sterilt i laboratoriet, samt hvorfor god håndhygiejne i dagligdagen er vigtigt.

Yderligere er der to forsøg, der handler om antibiotika og naturlige stoffer med antibakteriel virkning. Forsøgene understøtter artiklerne Antibiotika og resistens og Naturens kamp mod bakterierne.

Når man udfører et forsøg i et laboratorium, er det vigtigt at kende til sterilteknik og god laboratoriepraksis. Det er derfor er en god ide at se nedenstående film om sterilteknik og læse vejledningen om god laboratoriepraksis, før I starter på forsøgene.

Til lærerne findes yderligere en vejledning til hvert forsøg (materialer, udstyr, forberedelse og kort oversigt over tidsplan for forsøgene).

Kildehenvisning:

Dette projekt blev udgivet i februar 2013. Det er udarbejdet af Biotech Academy og er blevet opdateret maj 2024.

null

Pernille Schiødt Vase

Projektet er udarbejdet af Pernille Schiødt Vase. Du kan læse mere om Pernille her.