Medicin fra regnskoven
Et eksempel på et initiativ der sigter efter at udforske og udnytte disse forhold, er det det internationale bioinformatiske forskningsprojekt ’Amazon Rainforest Genome Ontology’ (ARGO). Ved at sekventere DNA fra planter og mikroorganismer i regnskovsområder i Brasilien og Malaysia vil de karakterisere både kendte værdifulde medicinplanter, truede plantearter, samt endnu ukendte planters genomer og metabolitter. Fordi biodiversiteten (antallet af arter pr. kvm) er så stor i regnskoven, er det netop også her man finder de vildeste og mest komplekse stoffer. Ofte er det plantegifte som planten bruger til at forsvare sig med, men den gift der kan være dødelig i store mængder, kan faktisk bruges som medicin i korrekt doserede mængder.
Lige nu arbejder et forskerhold på at kortlægge det samlede genom for nogle af planterne fra slægten Pilocarpus, hvoraf mange af planterne har det fælles navn jaborandi. Disse planter er meget interessante, fordi de syntetiserer et stof kaldet pilocarpin, der bruges til behandling af øjensygdommen grøn stær. Første step i processen er at ekstrahere og sekventere plantens DNA. Derefter skal DNA sekvenserne samles til det, man kalder et assemblet genom. Dette kan i sig selv være en udfordring, da planters genomer er ekstremt komplekse og kan være enormt store. F.eks. er et majsgenom på 3 mia. basepar (bp), hvor menneskets genom til sammenligning er på 3.2 mia. bp. Eller den japanske blomst, Paris Japonica, som består af 149 mia. bp, hvilket gør det næsten 47 gange større end menneskets genom. En anden udfordring er at planters genomer indeholder mange repetitive regioner (gentagende sekvenser), hvilket gør dem til en udfordring at samle korrekt. Dette kan du læse mere om i det følgende.
Regnskovens medicin
I nedenstående video fortæller Bent Petersen, lektor i bioinformatik på Københavns Universitet, om sit arbejde i regnskovene i Brasilien og Malaysia.