⇐ Tilbage til oversigt

Evolution

Biostriben for grundskolen

Herunder finder du videoer, som er målrettet grundskolen. Til alle videoerne er der knyttet spørgsmål som kan få eleverne til at tænke videre over emnerne.

Denne videoserie indeholder 2 videoer om evolution. Den første video er en introduktion til emnet, hvor vi ser på Charles Darwins opdagelser på Galapagos, samt hvad ”Den stærkeste overlever” betyder. Den anden video går mere i dybden, med hvordan genetikken påvirker udviklingen af en art, samt hvordan aberne gennem mange generationer kunne udvikle sig til det moderne menneske.

Charles Darwin

Det var Charles Darwin, der opdagede hvordan evolutionen virker, og hvordan forskellige arter kan ændre sig over mange generationer. I denne video, ser vi på Darwins rejser og opdagelser, samt hvordan han fik ideen til teorien om evolution.

Før du ser videoen

Denne video er en introduktion til Evolution. Du behøver derfor kun at have lyst til at lære om evolution og Darwins opdagelser for at se den.

Når du har set videoen

Efter at have set denne video, bør du være i stand til at forklare begreberne evolution og ”Den Stærkeste Overlever”. Du kan tjekke, om du har forstået videoen, ved at svare på spørgsmålet nedenfor. Hvis du vil vide mere om evolution, så kan du se videoen “Hvordan Evolution har Skabt Mennesket”.

Opgave:

1 / 1

Prøv med dine egne ord at forklare hvad ”Den Stærkeste Overlever” betyder. Tag eventuelt udgangspunkt i giraffens lange hals.

Evolution og Gener

Alle de arter der findes i verdenen i dag er kommet til via evolution. Denne video forklarer, hvordan en god sammensætning af gener eller mutationer i generne, skaber evolution af en art. Vi ser på, hvordan aberne gennem mange generationer er blevet til de mennesker vi kender i dag.

Før du ser videoen

Inden du ser denne video, skal du have kendskab til hvad evolution og ”Den Stærkeste Overlever” betyder, samt hvordan arter kan ændre sig over generationer. Det kan derfor være en god ide at se videoen ”Charles Darwin – Evolution” inden du går i gang med denne video.

Når du har set videoen

Efter at have set denne video, bør du være i stand til at forklare, hvordan en mutation i generne, kan ændre på en art, samt hvordan aberne igennem mange generationer har udviklet sig til det moderne menneske. Du kan teste dig selv ved at svare på spørgsmålene nedenfor.

Opgaver:

1 / 4

Forklar hvad evolution, ”den stærkeste overlever”, gener og mutationer har med hinanden at gøre

2 / 4

Hvad er en mutation?

3 / 4

Hvilken sammenhæng er der mellem vores gener og evolution?

4 / 4

Hvordan tror du, mennesket vil se ud om 100.000 år? Prøv enten at tegne eller beskrive fremtidens mennesker.

 

BioStriben er udarbejdet af Pernille Ott Frendorf, Emma Holsey Kristiansen, Alexandra L. Zahid, Anders Ellegaard og Cecilie Amalie Neijendam Thystrup.

null

Pernille læser til daglig til civilingeniør i Bioteknologi.

Læs mere om Pernille her.

Pernille Ott Frendorf

null

Emma læser til daglig til civilingeniør i Bioteknologi.

Læs mere om Emma her.

Emma Holsey Kristiansen

null

Alexandra læser til daglig til civilingeniør i Bioteknologi.

Læs mere om Alexandra her.

Alexandra L. Zahid

null

Anders læser til daglig til civilingeniør i Bioteknologi.

Læs mere om Anders her.

Anders Ellegaard

null

Cecilie læser til dagligt på DTU sin bachelor i Teknisk Biomedicin.

Læs mere om Cecilie her.

Cecilie Amalie Neijendam Thystrup