Det kan være svært at skelne mellem, hvad der er gode, og hvad der er onde bakterier. Man kan ikke altid dele alle bakterier op i disse to kategorier, som ellers ses på figur 1. Nogle bakterier kan faktisk være begge dele. F.eks. kan nogle bakterier gavne os, når de befinder sig ét sted i kroppen, men gøre skade når de befinder sig et andet sted i kroppen. Andre bakterier kan gå fra at være gode til at være onde, hvis forholdene omkring dem ændrer sig. Disse slags bakterier skal du lære mere om i dette afsnit.
For at beskytte kroppen mod onde bakterier er det vigtigt, at vi tager vare på vores mikrobiom og vedligeholder det ved f.eks. at spise en fiberrig kost. Så kan mikrobiomet samtidig tage vare på os som en beskyttende rustning.
Gode bakterier kan blive onde, hvis de flyttes til et nyt sted i kroppen
Forestil dig din krop som en planet. Planeten består af forskellige områder med forskellige miljøer. Hvert miljø har et forhold, som nogle slags organismer har tilpasset sig til. Miljøet udenpå vores hud er f.eks. tørt og fladt, og temperaturen svinger meget – ligesom i en ørken. Miljøet i vores tyktarm er derimod altid lunt og fugtigt – ligesom i en regnskov. Og på samme måde som en regnskov er bosat af mange forskellige dyr og planter, så er tyktarmen også det sted i mikrobiomet, hvor der lever allerflest bakterier.
Hvert område på din krop har altså et bestemt miljø i forhold til f.eks. temperatur, overflade og iltniveau, og det passer perfekt til de bakterier, som bor der. Når bakterierne er i deres rette hjemsted på kroppen, har de mulighed for at arbejde og gavne kroppen. Men sker det, at en bakterie pludselig ankommer til et sted, hvor den ikke passer ind, kan den ende med at gøre skade frem for gavn.
E. coli: Fra ven til fjende
Et eksempel er bakterien E. coli, som også kaldes for ”colibakterier”. E. coli er en vigtig beboer i din tyktarms mikrobiom. Her nedbryder den kostfibre til næring og danner vitaminer. E. coli er altså en god bakterie – så længe den befinder sig i din tyktarm.
Forestil dig nu, at du er på restaurant med din familie. Kokken, som tilbereder din mad, har glemt at vaske hænder efter et toiletbesøg. Uheldigvis er der kommet E. coli på kokkens hænder, som ender i den mad, du spiser. Sammen med maden kommer E. coli ind i din mund, hvor den tygges, synkes, føres ned i mavesækken og videre ned i tyndtarmen. E. coli er nu endt et andet sted, end den plejer. Når E. coli er kommet ned i tyndtarmen, begynder den at danne et giftstof, som kort efter giver dig diarré og mavekramper. Dette er et klassisk eksempel på madforgiftning. Du kan se, hvordan E. coli opfører sig i hhv. din tyndtarm og tyktarm på figur 2.
Ved at holde dig i ro og indtage rigeligt med væske, salt og sukker, bliver du rask igen, så snart tyndtarmens mikrobiom får bekæmpet invasionen af E. coli.
E. coli og andre slags bakterier er altså gode for os, så længe de befinder sig i deres rette hjem i kroppen. For E. coli er det rette hjem tyktarmen, hvor den har et dejligt bosted med masser af kostfibre at spise.