Laktoseintolerance er en sygdom, hvor patienten mangler enzymet laktase. Det betyder at deres krop ikke kan håndtere mælkeprodukter, da disse indeholder laktose. Indtagelse af madvare med laktose vil derfor resultere i mave og tarmproblemer . Det er ikke en særlig almindelig sygdom i Skandinavien, men i Asien og Afrika er det helt op til 80-90 % af befolkningen, der er laktoseintolerante. Hvis man er laktoseintolerant og spiser mælkeprodukter, får man diarré og ens mave bliver oppustet, hvilket gør ondt. Langt de fleste mennesker kan godt tåle mælk fra fødslen af, da de har brug for at få mælk fra deres mor. Derfor har de fleste børn også det enzym, der skal bruges til at fordøje mælken. Dette enzym hedder laktase. Mange mennesker mister dog deres evne til at kunne tåle mælk, efterhånden som de bliver voksne, fordi deres krop stopper med at producere laktase.
I mælk findes mælkesukker, der også kaldes laktose. Laktase-enzymets funktion i kroppen er at hjælpe til med at nedbryde laktosen. Dette foregår i tarmen. Laktase enzymet klipper laktose over, så det bliver til to mindre sukkermolekyler. De små sukkermolekyler kan kroppens celler bruge til at få energi. Hvis man er laktoseintolerant og derfor ikke kan producere laktase, bliver laktose fra mælk og andre mælkeprodukter ikke nedbrudt, og det bliver derfor i tarmen. Laktose intolerance er illustreret på figur 9.