Pandemier

Denne underside om pandemier udgør første del af teorien for Biotech Academys materiale om Covid-19.

 

Sygdomme i tidens løb

Nye virussygdomme bliver ved med at opstå, og har i århundreder udgjort en stor trussel mod den globale folkesundhed. Omfanget af disse infektionssygdomme har varieret meget. Vi er blevet bedre til at diagnosticere og forebygge virusinfektioner. Det er derfor ikke alle nye virussygdomme, der bliver til pandemier. Pandemier er infektionssygdomme, der inficerer mennesker eller dyr over en hel verdensdel, eller hele verden. Pandemier er derfor forskellige fra epidemier, fordi epidemier kun beskriver infektionssygdomme, der rammer mennesker eller dyr indenfor et bestemt område.

Verdensomspændende infektionssygdomme er ikke noget nyt fænomen, men har påvirket menneskeheden gennem årtusinder. Tilbage i 1300-tallet var verden præget af pest, som formodes at have slået mellem 25 og 40 millioner mennesker ihjel over 5 år. Det svarer til hele Skandinaviens befolkning!

Et andet eksempel på en forfærdelig pandemi kom et par hundrede år efter, i starten af 1900-tallet, hvor den spanske syge ramte store dele af verden. Sygdommen blev forårsaget af en meget smitsom influenzavirus og menes at have slået omkring 50 millioner mennesker ihjel over en periode på ca. 2 år.

Et mere nyligt eksempel på en pandemi, er udbruddet af SARS, som raserede i starten af det 21. århundrede. SARS står for Severe Acute Respatory Syndrome på engelsk, og skyldes også en smitsom coronavirus. Denne sygdom blev for opdaget første gang i 2002 i Kina, hvorefter den fortsatte med at sprede sig til over 8.000 mennesker rundt omkring i verden over et års tid. Det estimeres at omkring 800 døde af SARS i den periode.