Årets koncept

Et spændende program med masser af indhold

Biotech Academy Camp 2009 bød på et 6-dages intensivt og alsidigt fagligt program, hvor relevante udsnit af den højteknologiske, danske bioteknologi blev præsenteret. I de eksperimentelle øvelser arbejdede man selvstændigt og i samarbejde med andre studerende med forskellige væsentlige mikroorganismer, heriblandt en af bioteknologiens mest anvendte “arbejdsheste”; tarmbakterien Escherichia coli (E. coli).

Et udsnit af forberedelserne til camp 2009

Biotech Academy Camp 2009 from Biotech Academy on Vimeo.

I autentiske omgivelser 

Helt ekstraordinært foregik campens faglige del på forskellige lokaliteter heriblandt i ”Medicon Valley”. På DTU kom man på egen hånd til at arbejde i helt nye højteknologiske klasse 1 laboratorier. Derudover foregik noget af campens faglige program på Novozymes og Danisco. Med udgangspunktet i disse virksomheders ”knowhow” lærte man bl.a. hvordan bakterier omsætter forskellige sukkerarter til brugbare produkter, hvordan bakterierne blev udnyttet til produktionen af fødevarer, samt hvordan deres enzymatiske aktiviteter blev benyttet til produktionen af vaskepulver. Øvelserne på DTU omfattede et kloningseksperiment med E. coli samt et udvidet væksteksperiment (batch fermentering). Således stifte man på campen bekendtskab med følgende tre klassiske bioteknologiske områder:

  • Genteknologi

  • Fermenteringsteknologi

  • Enzymteknologi

Øvelserne omfattede brugen af en lang række kendte bioteknologiske metoder og værktøjer fx. Polymerase chain reaction (PCR), Gel elektroforese, SDS page, konfokal- og lysmikroskopi, spektrofotometri og meget mere.

 

Bioteknologiens diversitet

Igennem campen fik deltagerne et kronologisk indblik i bioteknologiens udvikling lige fra den klassiske bioteknologi der bruges på Danisco, hvor de benyttede bakteriernes egenskaber til produktionen af fødevarer, til den industrielle hvide bioteknologi, hvor Novozymes bl.a. har forsket meget i benyttelsen af bakterier til dannelsen af vaskepulverenzymer. Endeligt blev deltagerne konfronteret med problematikken omkring bakteriers alttilstedeværelse og hvorledes dette skaber problemer for produktionen i industrien.