Det Virtuelle Laboratorium 1.0

Det Virtuelle Laboratorium 1.0 virker på nuværende tidspunkt kun i Internet Explorer. Vi beklager enhver ulejlighed, dette må have givet. 

Velkommen i Det Virtuelle Laboratorium – en bioteknologisk verden, hvis muligheder vil forundre og fascinere! Her er det muligt at udføre moderne genteknologiske eksperimenter fuldstændig som i et virkeligt laboratorium – design selv generne, før pipetten og optimér kritiske parametre i den bioteknologiske produktion. Der er endda mulighed for at afprøve det producerede produkt, f.eks. insulin, på en virtuel laboratoriemus.

For at eksperimenter i Det Virtuelle Laboratorium skal lykkes, er det nødvendigt at have et grundigt bioteknologisk kendskab. Det opnås undervejs i laboratoriet og gennem det tilhørende skriftlige materiale. Alt sammen viden der har fundament i gymnasieskolens pensum i fagene bioteknologi, biologi og kemi. Grundlæggende biologiske begreber såsom transkription og translation bliver i laboratoriet illustreret med flotte animationer.

I mange bioteknologiske processer er tid en afgørende faktor, og ofte er der lang ventetid i laboratoriet. I Det Virtuelle Laboratorium er tiden sat ud af spil, således at der ingen ventetid er fra den ene opgave til den anden. Det betyder, at processer og teknikker som i virkelighedens laboratorium vil tage 24 timer, eksempelvis det at lave en over-nat gærkultur, tager 10 sekunder i Det Virtuelle Laboratorium. Det bliver dermed muligt at nå fra idé til færdigt produkt på kort tid. Således opnås overblik over hele processen fra idé til færdigt bioteknologisk produkt. 

I Det Virtuelle Laboratorium er sikkerheden helt i top! Derfor er det også muligt at lave enhver genetisk manipulation. Kun fantasien sætter grænser!

Gennem brugen af Det Virtuelle Laboratorium, vil brugeren få et grundigt kendskab til, hvordan genetisk manipulerede organismer (GMO) bliver til og samtidig opleve, at den praktiske bioteknologiske udførelse er et håndværk i laboratoriet. Man vil erfare, at en dyb teoretisk forståelse er en forudsætning for at udnytte de muligheder bioteknologien giver.

Det Virtuelle Laboratorium giver mulighed for at:

 • Designe gener
 • Gensplejse gærceller
 • Optimere bioteknologisk produktion
 • Afprøve et produkt på en mus eller i en vaskemaskine
 • Opnå teoretisk kendskab til bioteknologiske processer
 • Se flotte animationer af grundlæggende molekylærbiologiske begreber
 • Anvende teori i praksis
 • Få overblik over processen at gå fra idé til produkt 

Nedenfor findes en til Det Virtuelle Laboratorium, som er egnet til at komme godt i gang med laboratoriet

 • God fornøjelse i Det Virtuelle Laboratorium!

  Det Virtuelle Laboratorium 1.0 er udviklet af Mads Bonde.


  Mads er færdig som civilingeniør i Bioteknologi og tager nu en Ph.D. på DTU. Læs mere om Mads her.


  Institut for Systembiologi
  Har Danmarks største biovidenskabelige og bioteknologiske forskning på universitetsniveau. Instituttet har været partner og sponsor på projektet.


  Ministeriet for Videnskab, Teknologi og udvikling
  Har støttet projektet med midler fra Tips/Lotto puljen.


  Novo Nordisk
  Er en af verdens førende bioteknologiske medicinalvirksomheder inden for diabetesbehandling. Har været sponsor og partner på dette projekt.  Novozymes 
  Er verdensførende inden for forskning og produktion af enzymer proteinteknologi mm.