Svampe laver din ost

Arla Foods amba og Institut for Systembiologi, byder dig velkommen til projektet ”Svampe laver din ost”. Projektet er udarbejdet af Julie Nilsson i samarbejde med de to partnere. Gennem dette projekt vil du lære om hvordan skimmelsvampe ikke blot er noget der findes i fugtige huse, men faktisk bliver brugt til produktion af en lang række oste. Du vil lære om hvordan bioteknologien benyttes i industrien, og hvordan bioteknologi også er kemi. Når du er færdig med projektet, vil du vide hvorfor en ost lugter af ost, og hvorfor blåskimmelost er blå – det er alt sammen svampenes skyld.
 

Projektet indeholder en række artikler der kan benyttes enkeltvis eller som et samlet undervisningsforløb. Materialet er specielt velegnet til tværfagligt arbejde mellm kemi og biologi, og i særdeleshed også til undervisningen i bioteknologi.

Teorien er suppleret af en eksperimentel øvelse med dyrkning af svampe, der primært henvender sig til biologi og bioteknologi, samt et online spil omhandlende tyndtlagschromatografi, der er tiltænkt undervisningen i kemi og bioteknologi.

For at navigere rundt i projektet artikler kan menuen i venstre side anvendes. En oversigt over projektet ses nedenfor.

Projektoversigt

  • Velkommen
  • Teori
    • Svampe og deres sekundære metabolitter
    • Osteproduktion hos Arla - fra mælk til skimmelost
    • Giv osten duft og smag
    • Svampeidentifikation
    • Kend din metabolit
  • Øvelsen og online spil

God fornøjelse!

Projektet er udarbejdet af Julie Nilsson. 


 

Julie læste til civilingeniør i bioteknologi. Se hendes profil her.


Arla Foods støtter projektet Svampe laver din ost


Læs mere om Arla Foods på deres hjemmeside som du finder her.

 


Institut for Systembiologi har Danmarks største samlede biovidenskabelige og bioteknologiske forskning på universitets-niveau. Blandt de bedste inden for bioinformatik og meget andet.