Biologiske katalysatorer forbedrer brødet

Danisco og Institut for Systembiologi byder dig velkommen til dette projekt, der handler om enzymer og deres anvendelse ved brødproduktion. Projektet er udarbejdet af Luise C. Kristiansen. Formålet med projektet er at vise dig et af de spændende arbejdsfelter inden for bioteknologi, nemlig enzymteknologi. Enzymer anvendes i dag overalt i industrien, f.eks. til at gøre juice mindre grumset og til at lette indfarvning af læder. Den moderne bioteknologi har banet vejen for produktion af enzymer med nye eller tilpassede egenskaber, og der er ingen tvivl om, at brugen af enzymer vil blive endnu mere udbredt i fremtiden.

I dette projekt vil du lære om enzymer, og hvordan de anvendes ved brødproduktion.

For at navigere rundt i projektet anvendes menuen til venstre.

Projektoversigt

  • Velkommen
  • Teori
    • Introduktion
    • Enzymer
    • Stivelse og amylaser
    • Gluten og proteaser
    • Arabinoxylan og xylanaser
    • Enzymatisk modifikation af lipider
    • Analysemetoder
  • Øvelser
    • Øvelse 1: Gluten og effekten af protease
    • Øvelse 2: Effekten af xylanase
    • Øvelse 3: Effekten af xylanase og amylase
  • Artikler mm.
    • Artikler fra Ingeniøren
    • Artikler fra Aktuel Naturvidenskab
  • Ordliste
Projektet er udarbejdet af Luise C. Kristiansen.

Luise har en bachelor i Human Life Science Engineering og en master i Matematisk Modellering og Computing. Læs mere om Luise her.

Danisco
Danisco er en af verdens førende producenter af fødevareingredienser og enzymer baseret på naturlige råvarer, som bliver brugt i en lang række industrielt forarbejdede produkter eksempelvis brød. Danisco har været sponsor og partner på dette projekt.

Institut for Systembiologi
Har Danmarks største biovidenskabelige og bioteknologiske forskning på universitetsniveau. Instituttet har været partner og sponsor på projektet