Find fremtidens antibiotika

Velkommen til projektet Find fremtidens antibiotika!

Projektet er sponsoreret af Novozymes A/S og Institut for Systembiologi. Emma C. Jappe har udarbejdet undervisningsmaterialet på baggrund af det tidligere projekt omkring antimikrobielle peptider, der blev udarbejdet af Thomas Rasmussen. 

Formålet med dette undervisningsprojekt er at give en forståelse af, hvad antimikrobielle peptider er, og hvorfor de muligvis er fremtidens antibiotika. Idet gennemgangen og forståelsen af en række teoretiske emner vil gøre det nemmere at forstå, hvad antimikrobielle peptider er, og hvordan de udøver deres effekt på bakterieceller, består dette undervisningsprojekt desuden af artikler, der gennemgår den nødvendige teori. En oversigt over artiklerne, der ved gennemgang giver en dybere forståelse for antimikrobielle peptider og teorien bag dem, ses nedenfor:

  • Prokaryoter, eukaryoter og den biologiske cellemembran
  • Inddeling af bakterier i Gram positive og Gram negative
  • Lægemiddeludvikling og antimikrobielle peptider
  • Proteinstruktur og de 20 aminosyrer
  • Resistens og mutationer
  • Signalpeptider og propeptider

Det er ikke nødvendigt at læse de teoretiske artikler i en bestemt rækkefølge, og de kan desuden læses uafhængigt af hinanden. Arbejdet med dette undervisningsprojekt kan indledes med at læse case-artiklen Historien om mirakelmedicin fra en lille sort svamp. Herefter kan der tages udgangspunkt i hovedartiklen om antimikrobielle peptider Antimikrobielle peptider: Historie, fremkomst og fremtid, hvorfra man kan navigere sig ind på det teoretiske materiale, hvor det er relevant. 

God fornøjelse med projektet!

Projektet er udarbejdet af Emma Christine Jappe

Emma læser til daglig civilingeniør i Anvendt Kemi. Læs mere om Emma her

Novozymes
Er verdensførende inden for forskning og produktion af enzymer og har været partner og sponsor på projektet.  

Institut for Systembiologi
Har Danmarks største samlede biovidenskabelige og bioteknologiske forskning på universitets-niveau. Blandt de bedste inden for bioinformatik og meget andet.