Teori

De fleste kender plakaterne med madpyramiderne. Allerede i 1970’erne blev den første madpyramide lanceret af FDB (Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger). Den er sidenhen blev opdateret på grund af ny viden inden for området. Ud over madpyramiden fra FDB har Fødevarestyrelsen også fastlagt 10 kostråd. Sammen skal de hjælpe befolkningen til at vælge sundere madvarer samt oplyse, hvilke madvarer der er klimavenlige. Jo højere oppe en madvare ligger i pyramiden, desto dårligere er den for miljøet. Derfor er avocado blandt andre placeret højere oppe end rødbeder og porrer, fordi avocado ikke kan dyrkes på dansk jord.  

Pyramiden kan sammenlignes med kroppen: Når en pyramide skal opbygges, er det vigtigt med et solidt fundament. På samme måde har kroppen også brug for at få næringsstoffer så den kan klare en hel dag. Derfor er fødevarerne fra bunden dem, du skal spise flest af. 

 

Figur 1. Et udsnit af den nuværende madpyramide fra 2011. Den er opbygget i tre niveauer, hvor bunden viser de madvarer, der bør spises mest af. I toppen dem, der skal spises færrest af. Hvert niveau viser desuden klimavenligheden for hver madvare. Jo længere nede de ligger, desto bedre er de for miljøet.

 • I bunden findes rugbrød, kartofler, grove grøntsager og vand.
 • I midten finder du lyst brød, pasta, korn og ris samt frugt, mælk og yoghurt.
 • Øverst ligger fjerkræ, fisk, rødt kød, æg, ost og olier. 

De 10 officielle kostråd handler om:

 1. Spis varieret
 2. Spis frugt og mange grøntsager
 3. Spis mere fisk
 4. Vælg fuldkorn
 5. Vælg magert kød og kødpålæg
 6. Vælg magre mejeriprodukter
 7. Spis mindre mættet fedt
 8. Spis mindre salt
 9. Spis mindre sukker
 10. Drik vand

Der ses en sammenhæng mellem madpyramiden og de 10 officielle kostråd. Blandet andet er det vigtigt at spise flere grove grøntsager end frugter, fordi frugt indeholder en stor mængde frugtsukker, mens grove grøntsager bidrager med fibre samt vitaminer og mineraler. Dette indikerer madpyramiden også, da grøntsager ligger i bunden, mens frugterne findes i midten.

Madpyramiden og kostrådene er udarbejdet ud fra den viden, man har om madvarers påvirkning af kroppen. For at få en forståelse for madpyramiden samt kostrådenes opbygning, vil de forskellige næringsstoffer, som findes i vores mad, blive gennemgået i artiklerne om "Kroppens brændstof".