Kroppen og kosten

Med årene er vi blevet en befolkning, der er mere inaktive end aktive. Børn og unge har fået bedre adgang til tv og computere, og voksne har et mere stillesiddende arbejde. Selvom kroppen ikke bliver brugt på samme fysiske måde som for 50 år siden, skal den stadig tankes op med mad. Dog er der et stort problem. Alt for mange danskere spiser usund mad. Mange elsker mad, der har et højt indhold af sukker og fedt, og det er der også en forklaring på. Vores hjerner er nemlig skabt til at leve for omkring 100.000 år siden. Dengang var det svært at få fat i mad, og for at kroppen kunne få den nødvendige mængde energi til overlevelse, var det vigtigt at spise mad med et højt indhold af sukker og fedt. I dag er verden anderledes. På grund af teknologien bliver kroppen i mindre grad brugt fysisk, samtidig med at den tankes op med sød og fed mad. Det kan have konsekvenser, der blandt andet kan føre til overvægt, som i sidste ende kan medføre en række livsstilssygdomme såsom type-2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

For at leve et sundt og langt liv er det godt at vide, hvad kroppen har brug for. Du kan læse dig frem til, hvilken indflydelse maden har på din krop i teoriafsnittene i menuen til venstre. Desuden kan du også læse en artikel om sukker samt få be- eller afkræftet nogle madmyter, du måske går og undrer dig over. Materialet indeholder også forskellige opgaver og forsøg. Du kan blandt andet beregne fiberindholdet i dit hjemmebagte brød, lege sukkerpoliti eller bestemme dagsmenuen for en cykelrytter.

Undervejs i projektet vil der blive henvist til forskellige videoer fra Biostriben. De vil enten gennemgå det beskrevne afsnit eller uddybe teksten.

Rigtig god arbejdslyst!

 

Projektet er udarbejdet af Sebrina Thyssen.
Sebrina læser til civilingeniør i Teknisk Biomedicin.
Læs mere om Sebrina her.

DTU Fødevareinstituttet
DTU Fødevareinstituttet har været sparringspartner for dette grundskoleprojekt.



Lundbeckfonden
Lundbeckfonden har været sponsor for dette grundskoleprojekt.