Velkommen til et projekt om Enzymer - kroppens små maskiner!

Enzymer er proteiner, der findes i alle levende væsner. Alt lige fra encellede bakterier til flercellede planter og dyr har enzymer. Enzymer er en af livets vigtigste dele og uden enzymer ville liv ikke kunne eksistere. Nogle sygdomme hos mennesker skyldes at enzymerne i vores krop ikke fungerer, som de skal. Det gælder eksempelvis for blødersygdom og Alzheimers. Enzymers særlige evner udnyttes også i industrien til produktion af rigtig mange af de produkter, som vi bruger hver dag. Enzymer bruges eksempelvis til produktion af så forskellige ting som ketchup og medicin. Dette og meget mere kan du læse om i teoridelen til dette undervisningsprojekt. Du kan også læse om hvordan enzymer dannes i kroppen og hvordan de egentlig virker.

Endeligt så kan du lave forsøg med brødbagning, hvor du kan undersøge hvordan enzymer i kiwi påvirker brød. Dette kan du gøre ud fra den forsøgsvejledning, som også er en del af projektet.

Projektet henvender sig til de ældste klasser i folkeskolen og dækker dele af pensum i biologifaget. Projektet er udarbejdet af Cecilia Engel Thomas, der til daglig læser til civilingeniør i Systembiologi på DTU.

For at navigere i projektet kan menuen til venstre anvendes eller oversigten nedenfor.

Projektoversigt

Teori

Forsøg

Ordforklaring

Rigtig god fornøjelse med projektet!

 Cecilia Engel Thomas

Projektet er udarbejdet af Cecilia Engel Thomas. Læs mere om Cecilia her.


Institut for Systembiologi
Har Danmarks største biovidenskabelige og bioteknologiske forskning på universitetsniveau. Instituttet har været partner og sponsor på projektet.