Derfor får du allergi

Velkommen til dette projekt om allergi. Projektet henvender sig til grundskolens 8.-10. klasse, og alle andre med en interesse i at vide noget om, hvorfor flere og flere mennesker udvikler allergier. Projektet forudsætter en lille smule basisviden om gener, DNA og celler.

Projektet består af en række artikler omhandlende allergi, arvelighed, immunforsvaret og mikroorganismer, samt teorier om hvorfor man mener, at vi oftere får allergi end før i tiden. Derudover finder du artikler omhandlende bakterier, virus og parasitter, og får svar på hvordan samspil mellem forskellige organismer både kan være skadeligt, men også i mange tilfælde gavnligt. Da allergi skyldes en defekt i immunforsvaret, er dette også beskrevet i detaljer. Dette inkluderer en forklaring på, hvad der sker inde i kroppen, når man bliver syg, og hvilke mekanismer der er i spil ved udviklingen af allergi. Da allergi til dels er arveligt, er konceptet bag arvelighed ligeledes beskrevet.

Udover artiklerne, indeholder projektet også en film hvor jeg har interviewet to allergiforskere og spurgt dem ud om deres arbejde. Filmen varer cirka 15 minutter og kan med fordel ses inden man går i gang med projektet.

Projektet indeholder også en sjov øvelse der handler om allergi og arvelighed: Stamtræsøvelsen, hvor du samler familien Pedersens stamtræ og hjælper Thor med at finde ud af, hvem der er hans far.

Når du har læst nogle af artiklerne kan du teste din viden i spillet ”A Game Of Tarms”, hvor du kæmper mod fire af dine klassekammerater om at undslippe immunforsvaret og være den første til at komme igennem tarmen. De spørgsmål der følger med spillet, er opdelt i artikler. Dvs. at man kan vælge at spille med spørgsmål fra udvalgte artikler.

God fornøjelse med projektet!

Projektet er udarbejdet af Carola Heesemann.
Carola læser til civilingeniør i Bioteknologi.
Læs mere om Carola her.Lundbeckfonden

Lundbeckfonden har været sponsor for dette grundskoleprojekt. Lundbeckfonden er en erhvervsdrivende fond, og støtter årligt forsknings- og formidlingsformål med 400-500 mio. kr.