Drughunter Dysten

Drughunter Dysten er en naturvidenskabelig konkurrence for gymnasieelever landet rundt. Dysten arrangeres af H. Lundbeck A/S og blev oprindeligt afholdt i samarbejde med Biotech Academy, som også har udarbejdet det materiale, der anvendes.

Drughunter Dysten er en formidlingskonkurrence, hvor gymnasieelever arbejder med et emne inden for enten kemi, biologi eller bioteknologi for at besvare en række opgaver formuleret af Lundbecks egne topforskere. Opgaverne er udformet, så de giver indsigt i den igangværende forskning i centralnervesystem (CNS) sygdomme, deres årsager, samt hvordan de behandles og forebygges.

Deltagerne skal undersøge og formidle CNS sygdomme som Alzheimers, Parkinson, skizofreni og depression til elever i hele Danmark. Disse sygdomme er udbredte i befolkningen, og de fleste kender en person, der er ramt af en af dem. Vores hjerne er et komplekst system, der kan være svært at gøre sig klog på, og ikke kun ældre, men også unge mennesker, kan rammes af psykiske lidelser. I forbindelse med Drughunter Dysten får du mulighed for at lære mere om disse komplicerede sygdomme og videregive din viden til dine venner.

Lundbeck og Biotech Academy går i gang med planlægning af den kommende års dyst i løbet af sommeren. Dysten bliver afholdt I foråret som en del af forskningens døgn - så husk at tilmelde jeres klasse til Drughunter Dysten inden det er for sent!

                           

På denne side kan I læse om CNS sygdommene, og lære mere om, hvad der sker i vores hjerner, når vi bliver ramt af sygdommene. Materialet består af en række artikler, der beskriver en række CNS sygdomme samt teori om udvikling af lægemidler og en introduktion til hjernens fysiologi. Materialet er vejledende og skal selvfølgelig suppleres med information, som man har indhentet fra andre steder. På denne side kan I også finde opgavematerialet til Drughunter Dysten. Opgaverne til Drughunter dysten er udformet sådan at de giver indsigt i forskning i CNS sygdomme og deres årsager, samt hvordan de behandles og forebygges.

Du kan læse om følgende emner:
  • Udvikling af nye lægemidler
  • Kort introduktion til hjernens fysiologi og funktion
  • Alzheimers sygdom
  • Parkinsons sygdom
  • Skizofreni

Vi håber meget, at I har fået lyst til at deltage i dette års dyst. Læs mere om Drughunter Dysten her.

Koordinatorerne for Drughunter Dysten de forgangne år var Hjalte Martin Larsen, 2009, Jannick Friis Larsen, 2010, Anne-Mette Meisner Hviid, 2011, Maria Dalby, 2012, Jane Lind Nybo Rasmussen, 2013 og Isabella Friis Jørgensen, 2014, Tim Winther, 2015, Sofie Slott, 2016.

H. Lundbeck A/S 
Lundbeck er en international farmaceutisk virksomhed, som beskæftiger sig med forskning, udvikling og produktion af lægemidler til behandling af psykiatriske og neurologiske sygdomme.