Menneskekroppen

I dette modul får du en introduktion til forskellige mekanismer, som er med til at styre vores krop og få den til at fungere. Du lærer bl.a. om, hvordan vi fordøjer vores mad, hvordan kroppen giver signaler ved hjælp af hormoner, og hvordan uønskede mikroorganismer bliver bekæmpet af vores immunsystem. Du vælger den video, du vil se, i menuen til højre.


Fordøjelsessystemet

Denne video giver dig en introduktion til, hvordan vi som mennesker nedbryder den mad, vi spiser. 

Før du ser videoen

Du kan få en introduktion til fordøjelsessystemet i artiklen Fordøjelsessystemet - nedbrydning af maden


Når du har set videoen

Få en mere dybdegående viden om vores fordøjelse i artiklerne Fordøjelseskanalen og Mavetarmsystemet

Opgaver til Fordøjelsessystemet

  1. Spytkirtlerne aktiveres af: (find det svar hvor alt er rigtigt)
    1. Duften og synet af mad
    2. Duften og tanken om mad
    3. Den kemiske nedbrydning
  2. Den mekaniske nedbrydning er:
    1. Aktivering af spytkirtler, som udskiller spyt
    2. Tænderne som tygger maden
    3. Duften og synet af mad
  3. Den kemiske nedbrydning er:
    1. Aktivering af spytkirtler, som udskiller spyt
    2. Tænderne som tygger maden
    3. Duften og synet af mad
  4. Lipase nedbryder:
    1. Aminosyrer
    2. Glucose
    3. Lipider
  5. Hvilke af nedenstående har alle en pH 7?
    1. Mund, svælg og spiserør
    2. Spiserør, mavesæk, svælg
    3. Mavesæk, mund og spiserør
  6. Hvor produceres galden?
    1. Lever
    2. Galdeblære
    3. Tyktarm
  7. Beskriv den peristaltiske mekanisme. Hvorfor er den vigtig?